Det här blir första delen i en serie med inlägg om odlingarna och vad som händer i trädgården, men jag börjar baklänges denna gång.

Ärter och bönor har äntligen kommit i jorden här hemma. Detta blev det sista som sås för nu, om jag inte får för mig att bereda ett par ytterligare rader åt morötter. Plats finns ju fortfarande…

I år odlar jag både sorter som jag har odlat och förökat på egen hand här hemma och några nya som verkade spännande. Det är ju fortfarande rätt nytt för mig att odla uppe i odlingszon 5, så det blir lite experimenterande för att se vilka sorter som fungerar bra och inte. Särskilt hoppas jag på ännu ett bra år för de goda gråärterna.

Rader i odlingsland för ärter

I år så får ärter och bönor hamna i förra årets potatisland. Då täckodlade jag direkt i hästgödsel täckt med ensilage, så den jord som finns på platsen är den som har hunnit brytas ner på en säsong. Får se hur det går. Jag har helt enkelt flyttat undan täckmaterialet till vallar som får ligga längs med raderna tills ärterna kommit upp en bit. Sen flyttar jag tillbaka det för lite extra marktäckning som håller kvar fukt. När de börjar komma upp lite på höjden så sätter jag ut granslanor med lingarn mellan dem som klätterstöd.

Störböna Cobra

Sorter jag odlar i år

  Ärter

  Gråärt ”Gotländsk blåärt” – Denna blev en direkt favorit när jag testade den. Jättefin med sina blå skidor, god smak och hann förra säsongen bli färdig här uppe i odlingszon 5 så att jag kunde spara eget utsäde.

  Jämtländsk gråärt – Kulturarvssort med mindre ärtor som jag testar för första gången.

  Sockerärt ”Noorman” – En helt vanlig sockerärt som jag inte har provat förut. Satt denna på två ställen, men de första verkar inte ha grott. Kanske var jag ute för tidigt. Vi får se om den nya raden går bättre.

  Stor Gråärt – Ska vara en högväxande sort med extra stora ärtor. Blir intressant att se hur den tar sig.

  Finnärt från Rikkenstorp gård – Precis som det låter så kommer denna från Rikkenstorp gård utanför Grängesberg. Jag fick den på ett fröbyte och den verkar vara någon form av gul ärta, men jag vet inte så mycket mer. Fick tillräckligt för att ta nytt utsäde förra året, men har bara provsmakat en liten mängd.

  Brytärt ”Sugar Magnolia” – En väldigt god brytärt som kan ätas med hela skidan när den precis har börjat mogna. Förgyllde många rätter under förra säsongen och växte bra. Mognade under en lång period så att inte allt behövde skördas samtidigt.

  Spritärt/Blåärt ”Blauwschokker” – Denna har jag försökt odla tidigare, men det året var ett uselt år för ärter och bönor så det blev inget. Hoppas på bättre tur denna gång då jag tycker extra mycket om att odla sorter med mörka skidor.

  Bönor

  Störbrytböna ”Cobra”– Denna är ny för i år. Fick den som gåva med en fröbeställning. Beskrivs som en högväxande haricot verts med god smak. Själva bönorna var helt svarta men skidorna ska bli traditionellt gröna.

  Vaxböna ”Kinghorn Wax” – En ljusgul vaxböna. Lyckades rätt bra med denna förra året och jag tycker att den är god.

  Purpurböna ”Purple Queen” – Även denna gick bra förra året och är väldigt fin med både mörka skidor och mörkt bladverk. 

  Rader för bönor

  Bönorna fick rader på andra ledden då det blev precis lagom för att få plats med det utsäde jag hade. Vilka sorter ska du själv odla i år? Har du några favoriter? Kommentera gärna här nedanför.

  Sen den eviga frågan; Heter det ärter eller ärtor? Den här artikeln ger lite insikt i vilka former som används i olika sammanhang.

  Bjuder på en liten bonusbild av liljekonvaljeprakten i backen bakom huset.

  Här hittar du fler artiklar om odling & permakultur

  Introduktionskurs Permakultur på Hola Folkhögskola juni 2023

  Det har varit lite tyst här på sistone, men nu kan jag presentera att jag kommer att vara en av lärarna på sommarens introduktionskurs i Permakultur på Hola Folkhögskola. Jag kommer att hålla kursen tillsammans med Linda Ellegaard Nordström som till vardags är lärare...

  Anmälan öppen för grundkurs i permakultur sommaren 2022

  Nu är anmälan öppen för grundkursen i permakultur som kommer att hållas här på Svarttorpet 22-24 juli 2022. Kursen passar dig som vill veta mer om vad permakultur är och hur den kan användas i ditt eget liv. Undervisningen är anpassad för nordiskt klimat och det man...

  Anlita mig som permakulturdesigner

  Jag erbjuder nu tjänster inom permakulturdesign. Du kan boka mig för rådgivning både digitalt och på plats här i trakterna kring Höga Kusten alternativt andra delar av Sverige enligt överenskommelse. Just nu erbjuder jag ett förmånligt paket där du köper 2-3 timmar...

  På gården i början av juni 2021

  Jag tycker om att dokumentera vad som händer hemma på gården genom att ta mycket bilder. Istället för att de bara ligger och skräpar i min telefon så tänkte jag dela en del av dem här också, både för egen skull och för att kunna dela med mig av utvecklingen över...

  How to build a natural pond

  (This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) A natural pond is a great feature to add to almost any garden. Water features create favorable micro climates, habitats for many beneficial animals and provide water to the roots of...

  Den här hemsidan använder sig av cookies. Genom att klicka på "acceptera" så godkänner du användning av cookies på sidan. Du kan deaktivera cookies i inställningarna för din webbläsare. Mer information hittas i vår integritetspolicy.  Lär dig mer