Mulled Wine – Glögg in three different varieties

2014-11-27 | HyperbrainMe Articles in English, Recipes

This is an article from my previous blog Hyperbrain.me that I’ve decided to move to this domain.

Here are three recipes of mulled wine that I have developed through experimenting with different types of wine and spices over the years. It’s the perfect winter drink for evenings in front of the fireplace. I used to sell these three types in my previous project Quinta da Mandrágora in Portugal. Quite a lot of people liked them and have been asking me for the recipes, so here they are all in one place.

Mulled wine, or glögg (you pronounce it more like ”glegg” than like ”glogg” as many do) as it is called in Swedish, is a drink with a very old history. Spiced wine was drunk already by the old Greeks and Romans. In the middle ages it was named Hypocras (with a variety of different spellings) and during the early modern period you were not a proper king or queen if you didn’t have a designated chef for spicing the wine!

You usually drink it warm, but I happen to like it cold too. Try it out if you haven’t already.

Red mulled wine with chocolate

  • 1 bottle of dry red wine (no need for a fancy one)
  • 1 dl of sugar (preferably cane sugar) or honey
  • 1 piece of dried peel of bitter orange (ca 4-5 cm)
  • 6-7 cloves
  • 1 chunk of dried or fresh ginger (ca 2-3 cm thick)
  • 1-2 cinnamon sticks
  • 1-2 pods of cardamom (or a few cardamom seeds)
  • A few raisins
  • 3 tbsp cocoa powder (unsweetened)

If you like you can also add a bit of ordinary orange and lemon peel slices as is common in the German drink Glühwein, their name for mulled wine.

Rosé mulled wine with vanilla

  • 1 bottle of rosé wine
  • 1/2 dl of sugar (in case the wine is semi-dry or sweet, else 1 dl)
  • 2 cinnamon sticks
  • 5-6 drops of vanilla essence or half a vanilla pod
  • 3-4 cloves
  • 1 pod of cardamom (or a few cardamom seeds)

(The preparation for this version differs in that you should leave the spices in over night. When bottling it, leave one cinnamon stick in the bottle.)

White mulled wine with Muscat wine

  • 1 bottle of white wine
  • 2 dl of muscat/moscato wine
  • 1 dl of sugar
  • 1 piece of dried peel of bitter orange (ca 4-5 cm)
  • 6-7 cloves
  • 1 chunk of dried or fresh ginger (ca 2-3 cm thick)
  • 1-2 cinnamon sticks
  • 1-2 pods of cardamom (or a few cardamom seeds)
  • A few raisins

Preparation for all types:

Heat up a pan with the spices and sugar in the bottom. Stir constantly so that it doesn’t stick to the bottom. Once heated up for a couple of minutes, pour in a small amount of wine and turn down the heat. Once it stops boiling, pour in the rest of the wine and heat up almost to the boiling point but not boiling unless you wish to make it non-alcoholic.

Turn off the heat and leave the spices in for at least one hour or preferably over night. Filter off the spices through a sieve or muslin cloth. Pour into clean bottles, seal them and store cool until serving.

When heating up the glögg, don’t boil it or else the alcohol vaporizes. If you or one of your guests want it non-alcoholic, boiling it is all you need to do.

Enjoy!

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler inlägg från bloggen

Anmälan öppen för grundkurs i permakultur sommaren 2022

Nu är anmälan öppen för grundkursen i permakultur som kommer att hållas här på Svarttorpet 22-24 juli 2022. Kursen passar dig som vill veta mer om vad permakultur är och hur den kan användas i ditt eget liv. Undervisningen är anpassad för nordiskt klimat och det man...

Anlita mig som permakulturdesigner

Jag erbjuder nu tjänster inom permakulturdesign. Du kan boka mig för rådgivning både digitalt och på plats här i trakterna kring Höga Kusten alternativt andra delar av Sverige enligt överenskommelse. Just nu erbjuder jag ett förmånligt paket där du köper 2-3 timmar...

Allhelgonamässa Ramviks Folkets Hus 2021-11-07

Jag kommer att delta med mitt hantverk på Allhelgonamässan på Ramviks Folkets Hus den 7 november 2021. Marknaden pågår mellan kl 11-16. Lokala hantverkare och mathantverkare kommer att erbjuda sina produkter med allt från smycken och garn till bröd och andra matvaror....

Creative October Challenge 2021

The Creative October Challenge is running for the fifth time in a row! (Well, sixth actually if counting the time I did it on my own.) I'm writing this post in English since this challenge has been around for several years on my old platform hyperbrain.me and has...

På gården i början av juni 2021

Jag tycker om att dokumentera vad som händer hemma på gården genom att ta mycket bilder. Istället för att de bara ligger och skräpar i min telefon så tänkte jag dela en del av dem här också, både för egen skull och för att kunna dela med mig av utvecklingen över...

Ärter och bönor i jorden

Det här blir första delen i en serie med inlägg om odlingarna och vad som händer i trädgården, men jag börjar baklänges denna gång. Ärter och bönor har äntligen kommit i jorden här hemma. Detta blev det sista som sås för nu, om jag inte får för mig att bereda ett par...

DIY camper van platform – Turn your car into a mini camper

(This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) A camper van is a fantastic travel companion. No need to check into a hotel, no caravan to drag behind your car, much comfier than a tent. But most solutions out on the market are...

How to bind a book

(This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) In this article I’m showing you how to bind a book using whatever paper you have at hand and just a few tools that most people have at home. I don’t claim in any way to be a skilled...

How to build a natural pond

(This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) A natural pond is a great feature to add to almost any garden. Water features create favorable micro climates, habitats for many beneficial animals and provide water to the roots of...

REKO Jul-special Härnösand 2020

Den 16:e december 2020 kl. 17.00-17.30 är årets sista REKO-utlämning i Härnösand. Utlämningen sker i anslutning till Lidl-parkeringen. Vid denna jul-special är även lokala hantverkare inbjudna att delta med sina varor så det finns möjlighet att handla mer än bara mat...

Den här hemsidan använder sig av cookies. Genom att klicka på "acceptera" så godkänner du användning av cookies på sidan. Du kan deaktivera cookies i inställningarna för din webbläsare. Mer information hittas i vår integritetspolicy.  Lär dig mer