Rimbobullar (Rimbo buns) with cinnamon

2015-12-18 | Recipes

Det svenska originalreceptet hittas längst ner på sidan.

Rimbobullar belong to my absolute favorite Swedish pastries. They are quite simple to make, but take a bit of time since they need to rest for around two hours. Meanwhile you can do something else, just like the woman who invented them.

The story goes that Ingrid Bohman in Rimbo was getting her kitchen re-made by the Swedish magazine Ica-Kuriren in 1956. She wanted to offer the people coming over something with the coffee (you must have some fika to offer when people come over!), but she was short on time having cows to milk and other tasks you would find on a farm in the morning. That’s how she came up with a recipe where you quickly mix the ingredients together, and then leave the dough for a long time before baking, to have some time for other things.
Baking roll

Soft and fluffy vanilla buns

These vanilla filled buns have a soft and fluffy texture and taste amazing! Rimbobullar have definitely become an all-time favorite in many Swedish homes. This time I decided to add one thing that is not in the original recipe – cinnamon. I wanted to try something new and give them a Christmas feel. Cinnamon buns in different versions is a very typical Swedish thing anyway. If you want to bake the originals, just remove the cinnamon. For extra yuletide feel, add both cinnamon to the filling and 0.5-1 grams of saffron to the dough.

Rimbobullar

Baking time including preparation: around 2.5 hours in total. Baking time 5-6 minutes.
Portions: 25 Rimbobullar

Ingredients:

  • 25 g fresh yeast (dry won’t work as well since the recipe takes cold liquid)
  • 2 dl cold milk
  • 200 g soft (room tempered) butter or margarine
  • 1 tbsp sugar
  • ca 6 dl wheat flour
  • 1 egg (to brush the buns with before they go into the oven)

Filling:

  • 75 g butter (I usually take 100 g to get some more)
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tsp vanilla sugar
  • 1 tsp cinnamon powder

Icing:

  • 1 dl powder sugar
  • 1 tbsp water

Preparation:

Crumble the yeast in a bowl, add the milk and stir until the yeast has been dissolved. Add the butter/margarine, sugar and flour.
Adding ingredients to the dough
Quickly work it up to a smooth dough.
Dough on table
Roll it out to a square 40 x 40 cm. Cut it in squares of 8 x 8 cm.
Mixing the filling
Mix up the ingredients for the filling and distribute it to the middle of the squares.
Filling in the middle of each piece
Fold the corners together and squeeze it shut in the middle.
Folding corners of buns
Put your Rimbobullar in paper forms (cupcake/muffin model) on a baking tray and let them rest covered with a cloth for 2 hours in room temperature.
Before resting
Short before the resting time is over, turn on your oven at 250°C. Whip up the egg and brush it onto your Rimbobullar before putting them in the oven. Bake for 5-6 minutes or until lightly golden brown on the top.
Buns in the oven
Allow the buns to cool down under a cloth on a grid.
Baking cloth
Mix the powder sugar and water and drip it onto the buns with a spoon once they have cooled down.
Putting icing on buns
Serve with a nice cup of coffee, tea or hot chocolate.
Rimbobullar ready
Here is the original recipe (without cinnamon):
Rimbobullar recept

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler inlägg från bloggen

Anmälan öppen för grundkurs i permakultur sommaren 2022

Nu är anmälan öppen för grundkursen i permakultur som kommer att hållas här på Svarttorpet 22-24 juli 2022. Kursen passar dig som vill veta mer om vad permakultur är och hur den kan användas i ditt eget liv. Undervisningen är anpassad för nordiskt klimat och det man...

Anlita mig som permakulturdesigner

Jag erbjuder nu tjänster inom permakulturdesign. Du kan boka mig för rådgivning både digitalt och på plats här i trakterna kring Höga Kusten alternativt andra delar av Sverige enligt överenskommelse. Just nu erbjuder jag ett förmånligt paket där du köper 2-3 timmar...

Allhelgonamässa Ramviks Folkets Hus 2021-11-07

Jag kommer att delta med mitt hantverk på Allhelgonamässan på Ramviks Folkets Hus den 7 november 2021. Marknaden pågår mellan kl 11-16. Lokala hantverkare och mathantverkare kommer att erbjuda sina produkter med allt från smycken och garn till bröd och andra matvaror....

Creative October Challenge 2021

The Creative October Challenge is running for the fifth time in a row! (Well, sixth actually if counting the time I did it on my own.) I'm writing this post in English since this challenge has been around for several years on my old platform hyperbrain.me and has...

På gården i början av juni 2021

Jag tycker om att dokumentera vad som händer hemma på gården genom att ta mycket bilder. Istället för att de bara ligger och skräpar i min telefon så tänkte jag dela en del av dem här också, både för egen skull och för att kunna dela med mig av utvecklingen över...

Ärter och bönor i jorden

Det här blir första delen i en serie med inlägg om odlingarna och vad som händer i trädgården, men jag börjar baklänges denna gång. Ärter och bönor har äntligen kommit i jorden här hemma. Detta blev det sista som sås för nu, om jag inte får för mig att bereda ett par...

DIY camper van platform – Turn your car into a mini camper

(This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) A camper van is a fantastic travel companion. No need to check into a hotel, no caravan to drag behind your car, much comfier than a tent. But most solutions out on the market are...

How to bind a book

(This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) In this article I’m showing you how to bind a book using whatever paper you have at hand and just a few tools that most people have at home. I don’t claim in any way to be a skilled...

How to build a natural pond

(This article has been moved from my previous domain hyperbrain.me to this location.) A natural pond is a great feature to add to almost any garden. Water features create favorable micro climates, habitats for many beneficial animals and provide water to the roots of...

REKO Jul-special Härnösand 2020

Den 16:e december 2020 kl. 17.00-17.30 är årets sista REKO-utlämning i Härnösand. Utlämningen sker i anslutning till Lidl-parkeringen. Vid denna jul-special är även lokala hantverkare inbjudna att delta med sina varor så det finns möjlighet att handla mer än bara mat...

Den här hemsidan använder sig av cookies. Genom att klicka på "acceptera" så godkänner du användning av cookies på sidan. Du kan deaktivera cookies i inställningarna för din webbläsare. Mer information hittas i vår integritetspolicy.  Lär dig mer